luni, 7 decembrie 2009
O banca tanara
marți, 1 decembrie 2009
Top 5 carduri de credit cu cele mai mari dobânzi
Aces lucru este legat si de faptul ca acest produs este, din punctul de vedere al bancii, mai riscant decat creditele clasice, deoarece se acorda mai usor, cu mult mai putine documente solicitate si fara garantii. Riscul bancii se traduce in costuri mai mari pentru client.
Cărţile de credit emise de instituţiile financiare din ţara noastră au o rată anuală a dobânzii efective cuprinsă între 19,5%, la Alpha Master Card Credit, şi 41,4% la cardul Euroline, potrivit site-urilor de specialitate.
Evenimentul zilei prezinta un top al celor mai scumpe astfel de produse. Citeste mai departe!
sâmbătă, 31 octombrie 2009
Care sunt cele mai agresive banci cu clientii lor
Si totusi exista clienti care ajung sa se judece cu banca, iar unii dintre ei mai si castiga. Gasiti aici o statistica a proceselor pe care le-au avut bancile din Romania in ultimii ani si aici o analiza a acestei statistici facuta de compania "Urban si asociatii"
Citeste mai departe!
Recuperatorii de masini achizionate in leasing
vineri, 30 octombrie 2009
Ce se intampla daca nu platesti ratele la leasing
miercuri, 21 octombrie 2009
ATM-ul ING Bank mai da rateuri
luni, 19 octombrie 2009
Amintiri din Epoca de Aur
miercuri, 14 octombrie 2009
Nu se poate !
joi, 20 august 2009
Ce se intampla atunci cand nu platesti ratele la credit
miercuri, 19 august 2009
ING Bank iti face card, indiferent daca vrei sau nu
In timp ce completam cererea de credit, intre documentele de acolo am gasit o cerere de emitere card. I-am atras atras atentia ca nu am nevoie card, pentru ca am deja carduri de debit la alte banci si chiar nu mai vreau inca unul.
Am reprodus mai jos discutia:
„Trebuie sa facem cardul pentru ca banca noastra nu are caserii iar banii din credit se vireaza doar in cont”. Pai am conturi la alte banci, am doua carduri de debit, puteti sa mi-i virati acolo! „Nu. ING vireaza banii din credit doar pe cardul ING.” Bine atunci. Facem si cardul acela, dar sa nu imi faceti intai cardul si dupa aceia sa imi spuneti ca s-a respins solicitarea de credit. „Pai aveti motive pentru care sa se respinga?” Nu stiu, dar asa scrie in hartiile pe care mi le-ati dat: banca poate sa respinga creditul fara niciun fel de justificare. Deci daca va hotarati sa imi respingeti creditul, indiferent de motiv, nu imi veti face nici card, nu-i asa? „Da, desigur”.
Bineinteles ca creditul mi-a fost respins. Am aflat acest lucru dupa cateva saptamani cand am sunat la banca sa vad daca mai au vreo veste. Angajatul de acolo mi-a spus ca ma sunase de cateva ori sa ma anunte, dar nu am raspuns. Nu l-am crezut, dar oricum nu mai conta.
Dupa o luna de la aceasta intamplare primesc mesaj ca am un comision restant pe cardul de la ING. Deoarece e lipsa mare de clienti pe piata, ei s-au decis sa imi faca cardul, desi le-am spus clar ca nu am nevoie de el.
Am ignorat mesajul, insa dupa inca o luna sunt sunat de o domnisoara de la banca, sa vin sa imi iau cardul. Ii explic situatia, ca nu imi trebuie acel card, ca am completat cererea doar pentru ca voiam un credit care nu mi-a fost acordat, iar raspunsul ei este ca verifica si ma suna inapoi.
Intr-adevar, m-a sunat inapoi, numai ca dupa doua luni, sa imi spuna din nou sa vin sa iau cardul. Usor iritat, ii explic din nou situatia si faptul ca astept un telefon de la ea de ceva timp. Se balbaie, incearca sa imi explice ca nu ea m-a sunat data trecuta ci probabil un coleg, dar ca acum va verifica si ma va suna cu siguranta. Nu am mai auzit de ea de atunci, si au trecut inca vreo cateva luni.
Intre timp am mai primit cateva mesaje SMS in legatura cu comisionul restant, precum si despre promotiile ING sau ofertele pentru detinatorii de card la aceasta banca. Eu nu ma consider client ING, desi ei asteapta de la mine sa platesc comisioane chiar daca nu am vrut si nu am ridicat acel card.
Oricum astept cu interes ziua in care voi fi contactat din nou de ING sa imi platesc comisionul restant. Pana acum timpul nu mi-a permis, dar daca insista sa imi ceara bani fara sa fi prestat nimic, intentionez sa fac o sesizare la banca, sa anunt ANPC si apoi sa ii dau in judecata.
Si daca toate acestea nu merg, sunt curios sa vad ziua in care banca va incerca sa faca executare silita pentru un comision de cateva zeci de RON (mai putin de 100).
Ce mi se pare trist, este ca pana la aceasta intamplare aveam o parare buna despre ING, parere formata in urma a numeroase campanii de publicitate care m-au amuzat si m-au lasat sa cred ca ei ar fi diferiti. Si probabil ca sunt, insa foamea unor angajati de a avea cat mai multe carduri facute si de a-si atinge acel „target lunar” reuseste sa strice o imagine care a fost construita cu greu si cu investitii foarte mari in marketing.
Un card avantajos se va vinde fara a fi nevoie sa obligi clientul sa si-l faca. Insa mai e cale lunga pana vor intelege si angajatii ING acest lucru.
vineri, 14 august 2009
Rent to buy – o optiune serioasa pana la relansarea creditarii
Este o solutie importata din vest care ofera posibilitatea cumparatorului de a fi chirias in apartamentul dorit pana va reusi sa stranga banii sa il achite complet.
Ideea este simpla si foarte ingenioasa. Se plateste un avans cu titlu de garantie si apoi o chirie lunara pana cand cumparatorul face rost de banii necesari pentru a achita restul imobilului. In momentul in care se achita si restul sumei, banii achitati initial precum si un procent din chiriile platite pana la acea data vor fi considerate avansul pentru cumpararea imobilului. Cumparatorul poate achita restul sumei din surse proprii sau poate face un credit, desigur in conditiile in care poate obtine unul.
Principalul avantaj este acela ca te muti imediat in casa noua, cu bani putini si fara dobanzi. Este un sistem care poate substitui temporar creditele imobiliare, existand chiar posibilitatea ca pe viitor sa devina o alternativa viabila la credite.
Persoanele care asteapta sfarsitul crizei sau relansarea creditelor pot folosi acest sistem ca o solutie de a cumpara acum, cand imobilele sunt ieftine, si achita in momentul in care vor fi disponibile sursele de finantare.
Pentru cei care stau cu chirie e mult mai avantajos ca o parte din aceasta chirie sa fie considerata avans pentru noua casa, in timp ce pentru dezvoltatori, sistemul „rent to buy” reprezinta o sursa de bani in conditii de criza, pentru ca le permite sa aiba incasari si sa vanda imobile chiar daca piata este nefavorabila. Astfel, in loc sa stea cu banii blocati in imobile care nu se vand, ei incep sa isi recupereze treptat din investitie, urmand sa fie platiti complet atunci cand se finalizeaza vanzarea.
Exista insa si unele dezavantaje. In cazul in care cumparatorul nu plateste restul de bani la trecerea termenului de 5-6 ani stabilit initial, el va pierde banii achitati pana la acea data. Daca cumparatorul se razgandeste si nu mai cumpara, indiferent de motiv, vanzatorul ramane cu avansul si chiriile primite pana atunci, insa apartamentul nu mai este nou, fapt care ii scade considerabil din valoare.
Sistemul se adreseaza dezvoltatorilor care isi permit sa astepte un termen de cativa ani pana la recuperarea investitiei si pare a fi, in prezent, cea mai buna solutie de relansare a tranzactiilor imobiliare pe timp de criza.
luni, 10 august 2009
Ce fac angajatii din banci care au timp liber? Streseaza Clientii!
Unii dintre acesti clienti au mai intarziat cu ratele si sunt sunati de la banca. Pana aici nimic neobisnuit, toate bancile obisnuiesc sa sune clientul care a intarziat si sa insiste cu telefoane pana acesta achita ratele. Uneori poate fi o practica utila pentru ca exista oameni care merg si isi platesc restantele de rusine, evitandu-se astfel sa se ajunga la restante mult mai mari sau la probleme mai grave cum sunt executarile sau popririle pe salariu.
Insa la Romexterra aceasta procedura are ceva special. Exista mai multi angajati, din mai multe locatii diferite, care nu stiu unii de altii, si care toti te suna sa vada de ce ai intarziat si cand intentionezi sa mergi sa achiti rata. Situatia este oarecum amuzanta, pentru ca clientul, care nu isi da seama de diferenta, are impresia ca vorbeste de mai multe ori cu aceiasi persoana care a uitat discutia precedenta.
Cand ai probleme si nu reusesti sa iti achiti ratele la timp, nu prea te mai intereseaza daca te-a sunat de la banca din sucursala sau din centrala, de la departamentul X sau Y. Pur si simplu nu iti pasa. Insa esti surprins cand vorbesti intr-o zi cu un reprezentant al bancii, promiti ca vei plati peste o saptamana, si esti sunat putin mai tarziu sau a doua zi iarasi de cineva de la banca sa te intrebe cand ai de gand sa platesti.
Din punctul meu de vedere asta inseamna ca, in lipsa de alta ocupatie, toti angajatii bancii sunt pusi sa telefoneze clientilor si sa ii streseze pana cedeaza. Fiecare trebuie sa isi justifice cumva locul de munca.
Si mai amuzant este ce se intampla in cazul in care nu raspunzi. In aceasta situtie numerosii reprezentanti ai bancii incep sa sune in alte parti, respectiv la locul tau de munca, la rude de-ale tale si chiar la vecini, daca reusesc sa afle numarul. Nu as fi crezut partea cu vecinii daca nu as fi fost de fata atunci cand o doamna mai in varsta incerca sa ii spuna unui vecin mai tanar ca au sunat-o de la banca "Extera" sa o intrebe daca l-a mai vazut in ultima vreme si sa ii transmita sa sune la banca.
Din punctul meu de vedere este o initiativa laudabila ca banca sa vrea sa afle ce mai faci si cum iti mai merge. Insa sa suni la vecini si sa ii intrebi despre situatia unui client, este din punctul meu de vedere un lucru ridicol si aberant. Sunt convins ca exista ocupatii mai interesante si – mai ales mai utile – are ar putea fi gasite pentru astfel de angajati, decat sa innebuneasca oamenii cu telefoane.
Oricum le doresc succes in cariera, si le garantez ca aptitudinile de telefonist dobandite in acest mod le vor fi foarte folositoare in viata.
joi, 9 iulie 2009
Depunere numerar pe card
Am fost la Banca Comerciala Carpatica. Trebuia sa depun bani pe un card care nu era la meu.
Prima incercare a fost un esec total. Agentia bancii din Bucuresti de pe Stefan cel Mare era in renovare sau in curs de desfiintare. Oricum ar fi fost, au tras jaluzelele la geamuri dar au uitat sa puna un afis sau sa incuie usa, asa ca am intrat si m-am trezit intr-un grup de muncitori care demontau de zor si care se uitau cam urat la mine, in sensul ca ce caut eu acolo. Am plecat oarecum amuzat de situatie, gandindu-ma la ce voi face eu in cazul in care s-a desfiintat banca fara sa anunte iar acum nu mai am unde sa depun banii.
Dupa aceasta vizita am mers la o agentie ceva mai mare, pe Calea Plevnei. Spre norocul meu aceasta mai functiona inca si am reusit sa fac depunerea.
Operatiunea dureaza aproximativ 10 minute si sunt pus sa completez o declaratie inutila privind sursa banilor, sursa pe care tot ei ma sfatuiesc sa o trec “salariu”. Inainte, cele 10 minute le petreceai fata in fata cu casiera care incerca sa se lamureasca ce vrei de la ea si cum se face depunerea.
Acum, insa, operatiunea s-a schimbat, a devenit mai “complexa”. Adica in loc de un functionar ai de-a face cu mai multi. Intai trebuie sa vorbesti cu portarul care va merge sa o aduca pe casiera de undeva in spate. Dupa ce vine casiera, ea te va trimite la o colega, singura din toata banca, si abia apoi trebuie sa te intorci la ea sa ii dai banii. Mi s-a explicat ca operatiunea se face acum “in doi pasi”, si nu m-ar fi deranjat cu nimic daca, in timp ce imi faceam eu cei doi pasi, nu ar fi venit o fosta angajata care a facut acelasi lucru ca si mine dar a terminat inaintea mea. Nu mi-am dat inca seama daca stia mai bine sa faca pasii sau daca nu cumva au luat-o functionarele de la ghiseu inainte pentru ca o cunosteau..
Si asa am inteles ca m-am bucurat degeaba atunci cand am intrat in banca si am vazut ca sunt singurul client. Oricum ar fi trebuie sa stai la rand si daca nu este rand se va face cu siguranta unul special pentru tine!
Cat despre operatiunea pe care inainte o facea un singur casier iar acum se face „in doi pasi”, e de inteles in contextul crizei economice. Adica daca in timp de criza pastrezi doi angajati neperformanti, trebuie macar sa le gasesti o utilitate. Iar cum clientii sunt putini, trebuie ca acei clienti oricat de putini ar fi sa treaca pe la toata lumea din banca..
Citeste mai departe!miercuri, 17 iunie 2009
Mergeţi la cei care v-au eliberat cardul
Ce nu puteti? „Sa va facem descoperitul. E blocata aplicatia”. Si eu ce trebuie sa fac? „Sa mergeti la sucursala sa le cereti sa o deblocheze!”.Nu e mai simplu sa-i sunati dvs pe interior? „Nu” De ce? „Nu avem voie sa dam telefoane”.
Citeste mai departe!
joi, 21 mai 2009
Credite pe timp de criza - Cine mai acorda credite fara ipoteca?
Conform unor opinii s-ar parea ca aceasta situatie este un lucru normal si ca in celalte tari, mai spre vestul Europei, acest produs nici macar nu exista. Totusi acest tip de credit ramane foarte atractiv pentru bancile din Romania, in primul rand datorita veniturilor consistente pe care le aduce. Creditele fara ipoteca sunt printre cele mai scumpe produse de creditare tocmai din cauza riscului mai ridicat pe care il presupun.
Asadar tentatia exista, si ii motiveaza pe bancheri sa caute metode de a identifica clientii seriosi si de a le acorda credite. Aceasta motivatie, precum si speranta intr-o relaxare a normelor BNR sunt motivele pentru care creditele pentru nevoi personale nu au disparut din oferta de produse a bancilor romanesti.
Insa, intr-o perioada in care din ce in ce mai multi clienti nu mai platesc ratele, riscul de a nu isi putea recupera banii precum si lipsa de lichiditati ii fac pe reprezentantii bancilor sa astepte vremuri mai putin tulburi.
Totusi se mai dau credite. Pe partea de imprumuturi fara garantii toate bancile ofera in aceasta perioada carduri. Acestea au fost considerate mereu produse cu un grad ridicat de risc, insa dobanzile mari si suma totala mica fac acest risc sa fie meritat si suportabil in comparatie cu beneficiile aduse.
Pentru persoanele fizice care au nevoie de bani in sume mai mari decat ce se poate obtine pe un card, singura solutie de a accesa un credit fara ipoteca raman institutiile financiare nebancare. Astfel de firme precum Cetelem sau GE Money acorda credite fara ipoteca si isi permit asumarea unui risc mai mare de neplata, bineinteles in schimbul unor costuri mai mari pentru clientul care acceseaza imprumutul.
Mai vrea cineva credit fara ipoteca?
Daca e sa ne gandim ca tot mai putine persoane se incadreaza pentru un credit in conditiile actuale, apare in mod firesc intrebarea „Cine mai ia credite?”.
In afara de faptul ca mare parte dintre clientii potentiali nu se incadreaza, un alt impediment cu care se confrunta piata creditelor este acea teama pe care o au in prezent oamenii fata de datorii. Este absolut normal, pentru ca marea majoaritate a celor care ar putea accesa un credit acum au mai facut asta si in trecut si stiu foarte bine ce inseamna.
Daca ce te-ai ars odata cu dobanzile variabile, daca ai pierdut din cauza cursului de schimb, precum si pentru ca s-au modificat unele comisioane pe care nu le-ai observat de la inceput, cu siguranta nu vei mai fi foarte doritor sa te imprumuti din nou.
Si daca pe langa toate acestea mai faci o adunare si descoperi ca ai platit inapoi de doua-trei ori valoarea sumei pe care ai imprumutat-o, devine foarte greu sa te decizi sa mai iei un credit.
Deci putem afirma ca in prezent persoanele care se mai imprumuta sunt oameni care au o nevoie acuta de lichiditati si care sunt dispusi sa suporte costurile aferente. Teoretic ei trebuie sa aiba venituri solide pe care sa se poata baza in rambursarea imprumutului, precum si bunuri care sa poata fi aduse in garantie in cazul in care banca solicita acest lucru.
In practica astfel de oameni sunt din ce in ce mai putini, existand posibilitatea ca multi dintre ei sa astepte aparitia unor produse de creditare mai avantajoase. Asa ca pana vor veni acele vremuri, bancile raman in continuare pustii, iar oferta lor se va baza in cea mai mare parte pe depozite.
vineri, 27 februarie 2009
Si-au platit oare cei de la banca telefonul?
Mie mi s-a intamplat sa sun la mai multe banci sau firme de leasing ziua, in timpul programului (intre 11.00 si 12.00) si sa nu raspunda nimeni la telefon.
Eu cred ca isi permit inca sa plateasca o factura de telefon si o secretara sa raspunda la el. De fapt problema este, dupa parerea mea, ca in aceasta perioda nu prea mai exista oameni care sa sune sa ceara produse bancare. Asa ca marea majoritate a telefoanelor care se primesc in banci sunt date de oameni care au probleme sau care sunt nemultumiti (de regula pentru ca le-au crescut costurile creditelor).
Deci, pentru curajosii si responsabilii angajati din banci, este probabil un chin sa auda in fiecare zi nemultumirile sau problemele clientilor, asa ca prefera sa lase telefonul sa sune.
Nici inainte de criza nu era usor sa prinzi pe cineva la telefon. Insa atunci aveau justificare in faptul ca erau prea ocupati si nu avea timp sa raspunda. Acum insa, cand bancile sunt pustii si angajatii se joaca pe calculator, aceasta scuza nu mai poate fi invocata.
Oare cum o fi sa stai sa te uiti la un telefon cum suna si sa speri ca alt coleg isi va lua inima in dinti si va raspunde???
luni, 16 februarie 2009
Ai grija unde iti tii banii
Cea mai recenta problema am avut-o cu un bancomat al acestei banci. Desi am card la o alta banca, am vrut sa retrag niste bani si cel mai apropiat ATM apartinea de Banca Romaneasca.
Neinspirata algere! Dupa ce am introdus codul PIN si suma pe care vreau sa o retrag, a procesat cateva minute, iar apoi mi-a restituit cardul si pe ecran a aparut mesajul "Va multumim pentru ca ati apelat la serviciile noastre." Fara sa imi dea niciun ban!
Inteleg ca e bancomatul prost, ca mai da rateuri si ca trebuie sa fac o rugaciune inainte sa incerc sa retrag banii mei.. insa nu inteleg de ce mi-a mai multumit dupa ce mi-au fost retinuti banii.
In banca nu am avut cu cine sa ma cert, pentru ca era 16.32, ora la care la ei este, bineinteles, inchis. Asa ca a trebuit sa merg la banca de unde a fost emis cardul unde am aflat ca imi voi recupera banii, dar numai dupa ce se fac anumite verificari interbancare, verificari care dureaza in medie 1-2 saptamani.
Nu conteaza ca acei bani insemnau cam jumatate din salariul meu, nu conteaza ca banca nu imi plateste dobanda in perioda cat imi tine banii si nici ca nimeni nu va raspunde pentru aceasta eroare sau nu se va face vreun efort pentru ca ATM-ul sa functioneze mai bine. Poate in alta tara, mai civilizata.
Mai amuzant este ca dupa aceea, cam peste o ora, am intrat intr-un BCR, unde o doamna care avusese aceiasi problema la un bancomat BCR, facea acum cerere sa isi recupereze banii.
Deci, dupa aceasta experienta va recomand sa aveti mare grija de unde retrageti bani si ce suma cereti la o tranzactie.
Si, daca aveti de unde (nu vi s-a mai luat cine stie ce comision), si daca va da voie sistemul sa ii retrageti, si daca merge bancomatul, va doresc sa ii cheltuiti sanatosi dupa bunul plac! Citeste mai departe!
Credit Europe raporteaza la Biroul de Credit "din greseala"
Cu alte cuvinte atunci cand intarzii cu plata unei rate mai mult de 30 de zile, banca creditoare te va raporta la Biroul de Credit si astfel toate celelalte banci vor sti ca esti un rau platnic si ca - in cazul in care ai mai multe astfel de intarzieri - nu e bine sa te crediteze.
Am fost impresionat de o gafa facuta recent de Credit Europe Bank, o banca originara din Turcia, care functioneaza de ceva timp si in tara noastra.
Acestia au reusit “performanta” de a raporta clienti la Biroul de Credit inainte de implinirea termenului de 30 de zile de intarziere, necesar conform regulamentelor in vigoare.
Mai multi clienti ai bancii au aflat ca sunt in aceasta situatie, desi nu intarziasera suficient pentru a fi raportati. Dezavantajul in acest caz consta in faptul ca, desi toate bancile au acces la aceasta informatie, clientul nu este informat decat daca isi solicita situatia de la Biroull de Credit sau daca cineva dintr-o banca il anunta. Se poate ajunge astfel ca unei persoane sa ii fie respinse cereri de credit, fara ca respectivul sa inteleaga din ce motiv. De fapt banca are voie sa refuze fara justificare acordarea creditului si de multe ori chiar face acest lucru.
Astfel o raportare gresita a unui client ca rau-platnic ii ingreuneaza acestuia considerabil accesul la alte credite fara ca respectiva persoana sa stie acest lucru.
Pentru a preintampina astfel de erori se poate oricand solicita o situatie la Biroul de Credit. Acest lucru se face printr-o cerere depusa la sediul lor, prin e-mail sau fax. O cerere pe an nu costa, insa icepand de la a doua cerere se percepe o taxa de 6 RON.
In momentul in care afli ca ai fost raportat "din greseala" (dupa cum s-au exprimat angajatii Credit Europe atunci cand li s-a sesizat problema) poti sa soliciti bancii sa se stearga aceasta mentiune, poti le faci reclamatie la Protectia Consumatorului sau sa ii dai in judecata si sa le ceri despagubiri. Insa, fiind prinsi in problemele de zi cu zi, putini dintre noi au timp sa se certe cu cei din banca, asa ca probabil un client se va multumi cu radierea meniunii eronate precum si cu niste scuze din partea bancii (daca are noroc de un functionar amabil).
Dincolo de toate acestea, trebuie spus ca este un lucru grav atunci cand apar astfel de erori intr-un sistem pus la punct de banci pentru a se proteja de rau-platnici, un sistem care se presupune ca functioneaza automat. Aceste greseli ii afecteaza tocmai pe clientii seriosi, care in ultima perioada sunt din ce in ce mai putini..