Din cauza ca programul „Prima casa” a avut parte de multa publicitate si putine rezultate, se pare ca in prezent cea mai buna varianta pentru cei care doresc sa cumpere un imobil dar nu au inca lichiditatile necesare este acest sistem „Rent to buy”.
Este o solutie importata din vest care ofera posibilitatea cumparatorului de a fi chirias in apartamentul dorit pana va reusi sa stranga banii sa il achite complet.
Este o solutie importata din vest care ofera posibilitatea cumparatorului de a fi chirias in apartamentul dorit pana va reusi sa stranga banii sa il achite complet.
Ideea este simpla si foarte ingenioasa. Se plateste un avans cu titlu de garantie si apoi o chirie lunara pana cand cumparatorul face rost de banii necesari pentru a achita restul imobilului. In momentul in care se achita si restul sumei, banii achitati initial precum si un procent din chiriile platite pana la acea data vor fi considerate avansul pentru cumpararea imobilului. Cumparatorul poate achita restul sumei din surse proprii sau poate face un credit, desigur in conditiile in care poate obtine unul.
Principalul avantaj este acela ca te muti imediat in casa noua, cu bani putini si fara dobanzi. Este un sistem care poate substitui temporar creditele imobiliare, existand chiar posibilitatea ca pe viitor sa devina o alternativa viabila la credite.
Persoanele care asteapta sfarsitul crizei sau relansarea creditelor pot folosi acest sistem ca o solutie de a cumpara acum, cand imobilele sunt ieftine, si achita in momentul in care vor fi disponibile sursele de finantare.
Pentru cei care stau cu chirie e mult mai avantajos ca o parte din aceasta chirie sa fie considerata avans pentru noua casa, in timp ce pentru dezvoltatori, sistemul „rent to buy” reprezinta o sursa de bani in conditii de criza, pentru ca le permite sa aiba incasari si sa vanda imobile chiar daca piata este nefavorabila. Astfel, in loc sa stea cu banii blocati in imobile care nu se vand, ei incep sa isi recupereze treptat din investitie, urmand sa fie platiti complet atunci cand se finalizeaza vanzarea.
Exista insa si unele dezavantaje. In cazul in care cumparatorul nu plateste restul de bani la trecerea termenului de 5-6 ani stabilit initial, el va pierde banii achitati pana la acea data. Daca cumparatorul se razgandeste si nu mai cumpara, indiferent de motiv, vanzatorul ramane cu avansul si chiriile primite pana atunci, insa apartamentul nu mai este nou, fapt care ii scade considerabil din valoare.
Sistemul se adreseaza dezvoltatorilor care isi permit sa astepte un termen de cativa ani pana la recuperarea investitiei si pare a fi, in prezent, cea mai buna solutie de relansare a tranzactiilor imobiliare pe timp de criza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu