Sunt acei indivizi care iti iau masina si si iti promit ca o vei recupera daca esti cuminte. Dincolo de gluma, acesti recuperatori sunt angajatii unor firme cu care societatile de leasing colaboreaza in vederea recuperarii bunurilor la care se inregistreaza probleme cu platile. Ei primesc o imputernicire prin care societatea de leasing le solicita sa faca toate demersurile necesare pentru recuperarea bunului sau a datoriei existente.
Firma de recuperare este angajata, dupa cum ii spune si denumirea, sa recupereze bunul. In acest scop, "recuperatorul" va contacta clientul si ii va promite orice ii trece prin cap, pentru a-i fi predata masina, iar in caz contrar va incerca sa o ridice singur, fara acordul utilizatorului. Va folosi cheia de rezerva - daca are - sau va incerca ridicarea masinii cu o platforma.
Intotdeauna acesti recuperatori incearca sa discute cu clientul, pentru a il convinge sa predea bunul fara sa se opuna. Multi clienti accepta sa faca aceasta predare, in ideea ca astfel vor mai reduce din cheltuieli. E greu de spus in ce masura predarea de buna-voie reduce cu adevarat cheltuielile clientului, insa cu siguranta o astfel de atitudine face munca recuperatorului mai usoara.
Scopul recuperatorilor este sa recupereze masina si sunt platiti in functie de rezultat. Nu ii intereseaza ce se intampla mai departe, iar clientii care au de-a face cu ei descopera ulterior ca firma de recuperare este diferita de firma de leasing, si deci nu poate face promisiuni in numele acesteia din urma. Astfel apar diferente intre ce s-a discutat cu cel care a luat masina si conditiile pe care le pune firma de leasing pentru a o returna. Din pacate aceste diferente pot fi destul de costisitoare pentru client, de multe ori acesta fiind nevoit sa plateasca sume mai mari decat se restantele initiale pentru ca firma de leasing sa fie de acord cu restituirea bunului.
Am avut ocazia sa port o discutie cu un astfel de recuperator. Avea o hartie pe care scria ca este imputernicit "sa recupereze ratele si/sau masina". Din aceasta exprimare el a inteles ca indiferent daca platesc restanta sau nu el trebuie sa ia masina. Nu i-am predat masina, a plecat nervos, dar ulterior am platit ratele restante si nu au mai fost probleme.
Este bine de stiut totusi ca amenintarile unui recuperator nu sunt in totalitate intemeiate. Legea din Romania protejeaza in principal posesia, cu scopul de a asigura stabilitatea relatiilor care apar zi de zi. Avocatul Urban Iulian, un specialist in recuperari de debite, a scris un articol in care expica de ce ridicarea masinii fara acordul utilizatorului reprezinta o incalcare a Codului Penal, respectiv infractiunea de furt, sau chiar furt calificat atunci cand se foloseste o copie a cheii. (click aici pentru articolul complet)
Exista insa situatii in care oamenii au fost de buna credinta, au predat masina de buna-voie si li s-a promis ca o vor recupera atunci cand restantele sunt achitate. Din nefericire "recuperatorul" nu poate promite in numele firmei de leasing, iar firma de leasing cand s-a vazut cu ratele achitate a mai emis cateva facturi (costuri de recuperare, desigur). Dupa ce s-au achitat si acele facturi tot nu a returnat masina, ci a mai solicitat un avans din partea clientului.
Intr-un fel, emiterea acestor facturi si solicitarea unor garantii sau avansuri este justificata prin faptul ca firma de leasing incearca sa se protejeze cum poate de riscurile de neplata. Insa atitudinea lor face deseori sa se ajunga in situatii in care clientii platesc pentru perioade indelungate in care nu folosesc bunul. Cat despre atitudinea reprezentantilor acestor firme, care au sarcina sa recupereze bunul, aceasta in mod clar lasa de dorit. Acesti recuperatori, folosesc foarte multe amenintari, induc clientul in eroare si de multe ori iau bunul fara acordul acestuia.
Intr-o tara normala masinile nu se iau (fura) din parcare de catre un recuperator. Intr-o societate civilizata atunci cand cineva vrea sa isi recupereze un bun de la altcineva, iar acel altcineva refuza, indiferent ca e vorba de persoane fizice sau juridice, trebuie sa apeleze la instanta de judecata, la un executor judecatoresc si apoi la politie – daca e nevoie. In acest fel ambele parti au posibilitatea sa isi apere drepturile si sa nu fie victima unor abuzuri. Insa un proces si o executare costa asa ca societatile de leasing incearca sa evite aceste costuri folosind „recuperatori” si profitand de faptul ca multe persoane nu stiu care le sunt drepturile.
Alte articole asemanatoare:
7 comentarii:
Mie mi-au luat masina din parcare sambata dimineata la ora sase.Fara sa ma anunte si fara alte discutii. Am aflat ca mi-au vandut masina la o luna dupa ce mi-au luat-o din parcare si-au scos toti banii pe ea dupa ce au plimbat-o prin trei firme ale grupului de firme (asta intr-o singura zi ) apoi au vandut-o . trei facturi pe aceiasi zi Deci iata cum curata dumnealor niste bani si cum se acopera de g=hartii. Acum vor bani de la mine .
Nu inteleg ce bani mai vor daca si-au scos deja banii pe masina?
Daca suma cu care s-a revandut masina impreuna cu ratele achitate nu acopera suma totala din contractul de leasing, atunci utilizatorul este dat in judecata pentru recuperarea sumei restante. Aici sunt mai multi pasi de urmat.
In legatura cu recuperarea masinilor fara un ordin judecatoresc este pe muchie de cutit...dar pana un exxecutor obtine incuviintarea de patrundere....te mai plimbi un an cu masina. Asa ca pe de o parte le dau dreptate recuperatorilor....
In primul rand se apeleaza la ei pentru ca e mai ieftin decat un executor judecatoresc, insa acesti recuperatori de multe ori incalca legea. Ei profita de faptul ca oamenii accepta abuzurile pentru ca se simt vinovati ca au intarziat cu ratele.
Ideea este: "Iti luam masina, banii platiti pana acum si dupa aia ne hotarm daca mai trebuie sa ne dai ceva" - ori asa ceva nu este corect, nici macar in Romania.
Ca si teorie e foarte bine explicat,insa trebuia inceput cu faptul ca se ajunge in situatia de a se recupera bunul din cauza utilizatorului,deoarece acesta nu mai achita rate si nu incearca o reesalonare a acestora inainte de a se rezilia contractul.Multa lume considera normal daca nu platesti tel. sau tv-ul sa ti-l inchida,dar cand nu platesti ratele la masina,nimeni nu vrea sa o predea de buna voie.Sa-l vad eu pe acela care da o suma mare de bani imprumut,dupa care sa astepte ani de zile sa o reprimeasca.Recunosc ca se practica abuzuri de catre banci si firmele de leasing,dar asta e si din cauza utilizatorilor care au dat ''tepe'' f mari.Un alt aspect care se omite in prelegerea initiala,este acela ca utilizatorul primeste instintare de la firma de leasing si are pana la 10 zile posibilitatea sa duca singur bunul la acestia.Pana la urma,bunurile daca circula tot se gasesc si se ridica,v-o spune un recuperator.Daca doriti informatii despre cum puteti sa evitati sau sa iesiti dintr-o situatie de acest gen,puteti sa ma contactati pe e-mail: maryyon_69@yahoo.com
multumesc.
recuperatorii de masini va cauta doar daca sunteti rai platnici si hai sa va spun ceva , romania colcaie de rau platnici in toate domeniile. nenea care vine sa ia masina , o face pentru ca are si el o familie de hranit , nu pentru ca are ceva cu cel care o da in plangeri de manele stiind clar ca e cu musca pe caciula.
de asta nu ii inteleg pe rau platnicii care au semnat un contract de buna voie si nesiliti de nimeni iar apoi se vaita de parca i-au calcat hotii.
mia luat masina in 2010 au vanduto si in 2015 imi trimete esecutare silita se poate asa ceva ei sia recuperat bani cu mine ce mai au
Trimiteți un comentariu