Uniunea Europeana ofera fonduri pentru dezvoltare, singura conditie fiind ca investitorii sa suporte o parte din valoarea investitiei din surse proprii sau din alte finantari. Aceste fonduri europene sunt bani nerambursabili oferiti investitorilor pentru a-si incepe / dezvolta afcerile si a crea locuri de munca si dezvoltare regionala.
Si totusi tara noastra nu reuseste sa absoarba aceste fonduri, lucru invocat foarte des de conducatorii politici ca o problema grava ar ar trebui rezolvata. Aceasta rezolvare insa a devenit si mai grea acum, odata cu scaderea drastica a creditarii pentru firme mici si mijlocii.
Gravele probleme cu care se confrunta sistemul, precum birocratia excesiva si numarul foarte mare de functionari incompetenti si dezinteresati, nu sunt noutati, insa nu au fost rezolvate pana acum si exista putine sperante ca vor fi solutionate vreodata.
Este o situatie tragica, intr-o tara in plina criza econmica sa vezi statul ca are la dispozitie fonduri europene NERAMBURSABILE si nu reuseste sa le dea catre investitori. Si mai grav insa este faptul ca tot politicienii vin apoi si ne spun ca nu sunt bani, insa acesta este un lucru normal atat timp cat foarte multe societati care ar trebui sa plateasca impozite la stat dau faliment datorita lipsei de finantare precum si birurilor mari pe care trebuie sa le plateasca.
Masuri pentru a iesi din criza exista si sunt usor de gasit, iar daca nu le gasim noi ar putea fi suficient chiar sa copiem pur si simplu de la alte tari. Este insa nevoie sa gasim oameni de buna credinta care sa fie interesati si de altceva decat propria imagine si care sa poata aplica niste masuri utile, masuri de bun simt care sa stimuleze micii intreprinzatori si sa nu mai sufoce.
Un articol interesant pe acest subiect gasiti si in Evenimentul Zilei