Exista in prezent foarte multi clienti ai bancilor care au probleme cu plata ratelor. Aceste restante sau intarzieri la plata apar pe fondul problemelor financiare pe care multa lume le are in ziua de astazi.
Ce se intampla cand intarzii cu plata ratelor? Procedura e similara cam la toate bancile si incepe cu telefoane, sms-uri si scrisori in care banca te anunta ca ai intarziat. La acesta faza singura oferta pentru client este: Iti dam voie sa plateste restanta, dobanzile si penalitatile, te iertam ca ai intarziat dar mergei repede si achita altfel ne suparam
Atunci cand un astfel de reprezentant al bancii suna un client cu probleme, discutiile de cele multe ori se aseamana intre ele: „Colegii mei de la departamentul juridic / “legal” sunt rai si abia asteapta sa va faca ceva foarte neplacut, insa eu sunt amabil si incerc sa va ajut.
Si ca sa va pot ajuta trebuie sa mergeti la banca si sa faceti o mica plata, in valoare de ... ron. Cand veti merge la banca? ... . E prea tarziu atunci, nu pot sa va las atat de mult, trebuie neaparat mai devreme. Cand puteti mai devreme? .... Bine atunci. Mergeti si platiti.”
La data convenita reprezentantul va suna din nou sa ceara numarul de chitanta, numar pe care l-ar putea vedea in sistem, dar ii este mai comod sa streseze clientul. Daca la acea data nu s-a achitat suma convenita va trebui sa explice din nou clientului cat de rau este ca nu a platit si sa stabileasca un alt termen de plata.
Cateva luni discutiile vor mai continua in acelasi fel (ati platit / nu / cand mergeti sa patiti?), insa daca clientul nu reuseste sa platesca nimic dupa o perioada (intre doua si sase luni in functie de procedurile bancii) dosarul va fi transferat catre o firma de recuperare creante.
Toti cei care suna clientii au o atitudine de tipul: „Tu esti mic, noi suntem mari, acestea sunt posibilitatile pe care ti le dam, altfel o sa fie foarte rau”.
Unele banci au inceput insa sa inteleaga notiunea de criza economica si sa incearce reesalonari sau restructurari ale creditului. Din pacate, de multe ori discutiile se impotmolesc din lipsa de comunicare sau datorita atitudinii reprezentantilor bancii, a caror idee de baza este “acestea sunt posibilitatile, asa TREBUIE sa faceti”. Insa daca clientul era o persoana care putea sa faca ceea ce “trebuie”, si-ar fi platit toate ratele la timp si nu s-a fi ajuns la restante.
Si astfel au aparut firmele de recuperare. Acestia au diverse strategii de negociere, sunt uneori amabili alteori agresivi si incearca toate variantele posibile pentru a face clientul sa inceapa din nou sa plateasca, chiar daca pentru asta vor trebui sa il sune de sute de ori.
In mare si la firma de recuperare discutiile sunt cam aceleasi, principala diferenta fiind ca angajatii firmei de recuperare sunt mult mai insistenti. Ei vor suna foarte des, vor trimite sms-uri precum si scrisori in incercarea de a speria clientul si a-l face sa achite ceva, mai ales datorita faptului ca o parte din veniturile acestor firme depind de procentul din datorii pe care il recupereaza.
Firma de recuperare are mai multe departamente cu denumiri din ce in ce mai amentintatoare, iar dosarul unui client rau-platnic va fi plimbat pe la toatea aceste departamente, pe masura ce se acumuleaza tot mai multe zile de intarziere.
Daca nici firma de recuperare nu reuseste nimic atunci se va ajunge in instanta iar banca va putea sa execute silit garantiile, iar daca acestea nu ajung sau nu exista se va pune o institui pe toate conturile bancare ale debitorului, precum si pe 30% din salariul acestuia, pana la acoperirea creantei.
Bancile prefera sa evite sa ajunga in instanta, deoarece aceasta presupune cateva costuri in plus cu avocati si execturi, precum si din cauza ca la aceasta faza sansele de recuperare sunt cele mai mici.
Este bine sa nu se ajunga aici, iar singurul mod de a se evita acest lucru este comunicarea cu banca sau cu firma de recuperare, in functie de stadiul dosarului. Clientii cu probleme nu trebuie sa se sperie de amenintarile pe care le vor primi ( „Iti vom vinde casa, masina si un rinichi!”) dar e recomandat sa discute cu reprezentantii bancii si impreuna sa gaseasca o suma lunara de plata pe care debitorul sa si-o poata permite in conditiile actuale.
Datorita situatiei existente pe piata in momentul de fata precum si numarului mare de clienti cu probleme, este foarte probabil ca banca sa fie dispusa sa accepte orice suma poate clientul sa plateasca, macar pana se termina criza economica.